Τι είναι ο Ύφαλος Τέχνης ;

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο Ερευνητικό Έργο το οποίο έχει εκπονήσει το Τμήμα Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού τεχνητού υφάλου που θα απαρτίζεται από υποβρύχια αγάλματα.

Τα αγάλματα στον Ύφαλο Τέχνης θα είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την πόλη του Βόλου, τον Ιάσωνα, την Αργοναυτική Εκστρατεία και τους Κενταύρους.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή είναι, όταν κάποιος θα επισκέπτεται τον ύφαλο να νιώθει πως, στην κυριολεξία, κάνει μια βουτιά στη Μυθολογία.

Photo by Talia Cohen / unsplash.com

Next

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Αν και ο Ύφαλος Τέχνης δεν είναι το μοναδικό υποβρύχιο αξιοθέατο με αγάλματα, φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί από ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, θα είναι το πρώτο ερευνητικό πεδίο στον κόσμο, στο οποίο θα εκτιμηθεί το "καταδυτικό αποτύπωμα" σε έναν τεχνητό ύφαλο. Το ζητούμενο της έρευνας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ο Ύφαλος Τέχνης να χρησιμοποείται αειφορικά, τόσο ως μέσο αποκατάστασης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και ως ένας ελκυστικός καταδυτικός και τουριστικός προορισμός.

Image: Amphitrite statue off Grand Cayman | © Justin Lewis / Getty Images
Next

Γιατί δωρεές;

Αυτό που θέλει να ανδείξει το Ερευνητικό Έργο είναι το αίσθημα της συμμετοχής σε κάτι μεγάλο. Ακόμα και η μικρότερη δυνατή συνεισφορά, μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δύτης ή όχι, θέλουμε να νιώθει την ικανοποίηση ότι έπαιξε έναν ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου έργου. Άλλωστε, το να είσαι κομμάτι του Πρώτου Αυτοχρηματοδοτούμενου Θεματικού Τεχνητού Υφάλου στον κόσμο είναι κάτι για το οποίο μπορείς να νιώθεις υπερηφάνια!

Photo by Amy Humphries / unsplash.com
Next

Ερευνητική Ομάδα

Vafidis Dimitris

Καθηγ. Δημήτρης Βαφείδης

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Lolas Alexios

Δρ. Αλέξιος Λόλας

Συντονιστής